149 Kč 186,25 Kč/kg

Skladem
balení

Balení: 800 gKód produktu: P00170 Doprava a platba

Jufka je tradiční albánská těstovina, která se vyrábí z mouky, vajec a mléka. Pochází z oblasti Dibra, která leží na severovýchodě země.

Tento region byl dlouhou dobu na periferii Albánie a chybělo mu rychlé spojení se zbytkem země. Díky tomu si udržel tradice a jednou z nich je právě výroba těstovin jufka. Všichni v Albánii ví, že když jufku, tak z Dibry.  

Jak na přípravu jufky?

Chuť jufky je specifická díky kombinaci vajíček a mléka. Dá se vařit ve vodě jako klasické těstoviny, ale úplně nejvíc ji sluší tradiční úprava - pečení dohromady s masem nebo zeleninou.

V tomto případě nejprve jufku opečete na olivovém oleji (nebo jiném tuku) a následně zalijete vodou (ideálně vývarem) a dáte péct do trouby cca na 30 minut. Jufka do sebe natáhne chuť vývaru. Opečením jufku ochráníte před rozvařením.

Pokud byste chtěli vyzkoušet úplně nejtypičtější recept, tak zkuste “pule me jufka” tedy kuře s jufkou.

Recept:

  1. Kuře osolíme, opepříme a opečeme ze všech stran na olivovém oleji (kupte si náš Musai, ať to máte komplet albánské) 
  2. Po opečení zalijeme vodou, přidáme sušený česnek a bobkový list
  3. Vaříme asi 30 minut
  4. Mezitím si na olivovém oleji opečeme cibuli a když zesklovatí, přidáme jufku a pořádně ji orestujeme
  5. Následně na jufku položíme kuře, zalijeme kuřecím vývarem a dáme na 30 minut péct na 250 stupňů do trouby. Kuře pečeme odkryté, aby se vypekla kůrka

Video recept najdete zde:

https://youtube.com/shorts/OghiHUouoyk?feature=share