Lavardar White - bílé víno z Albánie
Balení: 700 mlKód produktu: P00089 Doprava a platba
Přečtete si hodnocení tohoto vína na serveru Vivino.
- 0,75 l
- ročník 2023
- 12,5% vol.
- suché víno
- obsah zbytkového cukru 3,89 g/l
Lavandar White, lahodné víno vzniká výhradně z hroznů původní albánské odrůdy Debina, pěstovaných na vinicích na úpatí posvátné hory Tomorri, jejíž výška dosahuje 2,415 metrů.
Symbióza mezi hrozny Debina a specifickým podložím vinic je zdůrazněna kvašením za nízkých teplot, což vede k vytvoření dobře vyváženého vína ideálního k celovečernímu pití. Doporučujeme ho pít dobře chlazené, zejména v kombinaci s grilovaným masem, především výraznějšího charakteru, například hovězího.
Toto vynikající víno je produkováno vinařstvím Nurellari, které se nachází v srdci albánské vinařské tradice. Založeno v roce 1995, rozkládá se na dohled hory Tomorri, nedaleko historického města Berat, zapsaného do seznamu UNESCO.
Berat a okolí jsou považovány za kolébku albánského vinařství, s historií pěstování vína sahající až tři tisíce let zpět. I přes obtíže během éry komunismu se rodiny s vášní pro víno postaraly o obnovu tradice v devadesátých letech. Vinařství Nurellari je výjimečným příkladem této obnovy, spojující moderní evropské technologie s tisíciletou autenticitou pěstování vína.
Zažijte autentickou chuť albánského vína s Lavandar White z vinařství Nurellari - něco, co opravdu nikde jinde nezažijete.
Vína z vinařství Nurellari - ideální spojení tradice, dobrých přírodních podmínek a moderních postupů
Pokud chcete ochutnat ta nejlepší vína z Albánie, tak jste v Nurellari na správné adrese. Toto rodinné vinařství bylo založeno v roce 1995.
Rozkládá se na dohled posvátné hory Tomorri, kousek od historického města Berat zapsaného do seznamu UNESCO. Oblast kolem Beratu je právem považována za kolébku vinařství v Albánii. Podle některých zdrojů se v této oblasti pěstuje víno již více jak tři tisíce let. Bohužel byla tisíciletá historie a tradice kvalitního vína částečně přerušená v době komunismu. Hodžův režim se více než o kvalitu, staral o kvantitu produkovaného vína a po pádu režimu tak bylo třeba napravit napáchané škody.
To se naštěstí povedlo. Rodiny, které tradičně měli blízko k vinařství využili rozvolnění v devadesátých letech dvacátého století a poslalo svoje členy studovat víno do zahraničí. Díky zahraničním stážím v Německu, Itálii nebo v Řecku se tak rychle podařilo obnovit tradici kvalitního vinařství.
Spolu se znalostmi přicházeli do Albánie také nové technologie.
Vinařství Nurellari je typickým příkladem této praxe. Jejich technologické vybavení je vyrobeno v EU a směle snese srovnání s těmi nejmodernějšími vinařstvími v evropské unii.
Zároveň navazují na tisíciletou tradici pěstování vína v oblasti Beratu. Výsledkem jsou kvalitní vína s autentickou chutí.
Určitě ochutnejte jejich víno z odrůdy Puls, která roste právě jen v oblasti Beratu. Tohle nikde jinde nevyzkoušíte.